Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μόδα Τσόντα και Καγκούρια

     

     Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος που ακολουθεί την μόδα. Ούτε καν κάποιος που παρακολουθεί την μόδα. Θα έλεγα ότι παρατηρώ και τρώω στη μάπα την μόδα. Η τυφλή υπακοή πολλών στην μόδα, είναι ένας από τους κύριους λόγους που πιστεύω ότι μια ηλιακή έκρηξη θα λυτρώσει το σύμπαν, μέσω της εξόντωσης των ανθρωπίνου γένους. Όχι, δεν είμαι χρυαυγήτης. Πιστεύω στην ελευθερία επιλογής των ανθρώπων, αλλά όταν οι επιλογές σου κατευθύνονται αποκλειστικά από το ρεύμα της εποχής, τότε δεν είναι δικαίωμά σου αλλά η μαλακία που σε δέρνει. Και εμένα είναι δικαίωμα μου να μην θέλω να βρίσκομαι στην Πάτρα εποχή Αποκριών κάθε φορά που βγαίνω έξω.
     
     Κατά καιρούς υπήρχαν διάφορες μόδες. Άλλες πετυχημένες και άλλες σκέτη αποτυχία όπως είναι πολλές από τις σημερινές. Από τις πρώτες που παρατήρησα ήταν αυτή με το ανεκδιήγητο παντελόνι με ύφασμα τέντας με ρίγες που συνδυαζόταν με ξεσκισμένη μπλούζα λες και λίγο πριν πάλευες με λυσσασμένα σκυλιά, και απαραίτητα κατεστραμμένα all-star, τόσο διαλυμένα που να μοιάζουν πλέον με παντόφλες παραλίας. Ορισμένα είχαν τόσες παραμάνες πάνω τους για να δίνουν στύλ αλλά και να το κρατάνε στη θέση του, που τύφλα να έχει το κουτί ραπτικών της γιαγιάς σου. Όλο αυτό το σετ έμοιαζε τόσο μπιχλέξ που πίστευες ότι θα γυρνούσε κάποια στιγμή αυτός και θα σου ζήταγε πενηντάλεπτο για τυρόπιτα.
    
     Στον αντίποδα, έχουμε τον 19χρονο αυνάνα-γιάπη. Συνήθως, έχει ύφος χιλίων καρδιναλίων, όταν περιδιαβαίνει τους διαδρόμους της Νομικής, της μόνης σχολής που είναι αρκετά καλή για αυτόν σύμφωνα με τους γονείς τους που δεν ξέρουν τι έχουν. Πίσω όμως από το υπεροπτικό βλέμμα κρύβεται η δυστυχία που του προκαλεί η σχολή που διάλεξε η φιλόδοξη μάνα του για αυτόν. Θα τον πετύχεις να φοράει πουκάμισο, παντελόνι με τσάκιση και παπούτσι επίσημο χωρίς κορδόνι λες και θέλει να είναι έτοιμος ανα πάσα στιγμή για την ορκωμοσία του ή για γάμο.

     Και περνάμε στο νέο σχετικά καρκίνωμα της εποχής: τους hipsters. Άλλη μια μόδα της Αμερικής που άργησε μια μέρα και μας ήρθε καθυστερημένα. Ξεχωρίζει από μακριά με τα μεγάλα γυαλιά με σκελετό, που δεν τα χρειάζεται απαραίτητα, με το καρέ πουκάμισο και τα 15 διαφορετικά προϊόντα της Apple που από τα σήματα που εκπέμπουν συνολικά, έχει επιβαρύνει περισσότερο την υγεία του από τους πιλότους που τσιμέντωναν από τα αεροπλάνα το Chernobyl. Θα τους πετύχεις σε μαγαζί με αντίκες ή σε κάποιο Apple-Store να ξοδεύουν ασύστολα λεφτά. Είναι υπεύθυνοι για το 75% των πωλήσεων της εν λόγω εταιρίας (άτιμο marketing τα βρήκες πάλι τα κορόιδα που χρειαζόσουν). Το άλλο 25% δεν είναι hipsters αλλά τα αγοράζουν για τον ίδιο λόγο: για να ξεχωρίσουν από τη πλέμπα. Επίσης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι και αυτοί μαλάκες.

     Όσον αφορά τις γυναίκες, θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι για την δολοφονία της αισθητικής μας σε καθημερινό στάδιο. Ειδικά τα πιτσιρίκια, σε μια προσπάθεια να τα πετάξουν όλα έξω αλλά να μην τα πουν και πουτάνες (που είναι), καταλήγουν σε τραγελαφικές επιλογές. Τον χειμώνα είχαμε τους σκούφους με τα καζανάκια που κρέμονταν από τα πλάγια, τα οποία βρήκαν απήχηση και στα δύο φύλα, τις μπότες - αποστολή στην Αρκτική, και ασχολίαστα γάντια. Το καλοκαίρι τα πετάνε όλα αλλά μπορεί να δείς fail συνδυασμό πουκάμισο με κολάν ή σορτσάκι με μπότα που έχει επένδυση γούνας. Γιατί μπορεί οι μύκητες που θα βγουν στα πόδια σου καλοκαιριάτικα να κάνουν πάρτι αλλά αφού είναι ωραίο το αποτέλεσμα.... 

     Τα αγόρια πάλι λανσάρουν το παπούτσι-γίγας λες και έχουν δυσπλασία στα πόδια, σε συνδυασμό με φανελάκι για να δείχνουν τα ανύπαρκτα μπράτσα τους. Ο κάγκουρας είναι μια κατηγορία μόνος του σαν τον homo sapiens και βρίσκεται ανάμεσά μας.

     Όπως φαίνεται λοιπόν η μόδα όσον αφορά την ένδυση έχει προεκτάσειςς και στην κουλτούρα και συμπεριφορά αυτών που την υποστηρίζουν. Για αυτό το λόγο δεν είναι προκατάληψη πολλές φορές να κρίνεις κάποιον απλά και μόνο απο την εξωτερική του εμφάνιση. Συμφωνώ με αυτό που λέει οτι η εξωτερική μας εμφάνιση ειναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και όταν τα ρούχα φωνάζουν από χιλιόμετρα, είναι εύκολο να βάλεις ταμπέλα σε κάποιον. Αυτό βέββαια δεν ειναι σωστό, αλλα σε πάμπολες περιπτώσεις θα πέσεις μέσα. Άν έχεις αμφιβολίες μπορείς να περιμένεις να ανοίξει το στόμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου